Het gezin Billen Boes

 Een kroostrijk gezin uit Heers, Constant Billen – Marie Boes.

Beide echtelingen zijn afkomstig van Opheers. Constant werd aldaar geboren op 17 oktober 1911 als zoon van Joseph Billen, kosterorgelist, dit bijna een leven lang, en van diens echtgenote Melanie Mignolet. Marie, ook in Opheers geboren op 23 mei 1918, was de dochter van Henri Boes, die in 1902, stammend uit een klompenmakerfamilie uit Wellen in Opheers belandde, er huwde met Elisabeth “Lisa” Stassens. Henri werkte op de boerderijen in Opheers.

De eerste activiteiten van Constant waren het aanleren in het Luikse van de drukkersstiel, aldaar ook een tijdje zijn beroep uitoefende in dienstverband. Later kwam hij zijn stiel uitoefenen bij drukker Jean Vanstraelen-Coune in Heers, drukkerij, die hij in 1938 overnam en als zelfstandig drukker zijn gekende zaak uitbouwde. Eerste naam was drukkerij Vanstraelen-opvolger Constant Billen, dan zijn naam alleen en in 1941, toen zij huwden op 14 augustus werd het drukkerij “Constant Billen-Boes”. Een pittig detail : bijna kreeg Constant de kans niet om de drukkerij van Jean Vanstraelen over te nemen omdat hij op eigen houtje het drukwerk bij het overlijden van zijn grootmoeder in Luik was gaan maken, doch later werd dit dan toch bijgelegd en was de overname toch rond.

Het drukwerk werd in die tijd uitgevoerd door het zetten van losse letters en staafjes en met zeer zware machines, die nu tot museumstukken zijn verwezen. Het was werkelijk het in mekaar steken van een puzzel. Later werden dan loden letters gemaakt vanuit een typemachine. En nog na de overname door diens zoon Georges, ging Constant een handje gaan toe te steken om het zetwerk te doen voor grote affiches, die nog niet met de modernere technieken konden worden verwezenlijkt.

En Marie deed meer dan haar deel van het werk. Naast het runnen van het huishouden en het opvoeden van haar talrijke kroost, denken wij dat zij zeker evenveel uren als een huidige werkweek omvat of misschien meer, bijsprong om het drukwerk gereed te maken. En met welke zorg : lezen en nogmaals herlezen en dan het plooien, in de omslagen doen en nog andere meer. En met wat een zorg het werk werd afgeleverd en zelden of nooit een foutje, dat mocht en kon niet, dat durven wij beamen.

Bleef er nog tijd over om een gezin te stichten ? Jawel, hoor en nog wel een kroostrijk van 8 kinderen, nog in leven. Als eerste werd Aimé op 9 oktober 1942 geboren. Dan volgden de anderen : Marcel op 14 september 1944, Lutgarde op 21 september 1945, Raymond op 29 juni 1947, Georges op 13 december 1948, Danny op 23 augustus 1952, Roland op 30 november 1953 en Godelieve op 6 januari 1957. Tussendoor werden nog 2 kindjes geboren, die nog in hun eerste levensjaar overleden.

Op de foto van omstreeks 1960 herkennen wij van links naar rechts : vader Constant, Lutgarde, Raymond, Georges, moeder Marie, Marcel en Aimé. Vooraan de jongsten Danny, Godelieve en Roland.


 In 1988 werd 50 jaar drukkerij gevierd en in 1991 hun gouden bruiloft. Spijtig genoeg moesten ook deze ouders afscheid nemen van hun dierbaren en van dit leven. Marie overleed op 25 maart 1992 en Constant op 11 januari 1996.

En nu op naar 65 jaar drukkerij in 2003 ! 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *