Mottartstraat te Middelheers

De Mottarstraat te Middelheers

Op bijgaande foto zien wij de legendarische familie “Eyben”, de “Kabeus”. Naar mijn mening – doch de volgorde kan verschillen : Stien °1898, Julie Rutten °1904 met een kind voor zich, d’ aa Flor in de kèr, Mil °1889, Lieza °1895 en Maarja °1884, en Djef °1887 Kabows. Allen Eyben behalve Julie (deze was dan nog de nicht van de Eyben, langs Budo ’s zijde. Zij runden allen samen een klein boerderijtje in de Mottaerstraat in Middelheers.


En tot welke ontdekking ik kwam bij het maken van dit artikel, de benaming van voorheen “Mottaerstraat” komt van : de grootmoeder van al deze Eyben is, jawel Anne Christine Mottaer, geboren in 1814 en verschillende generaties (3) van haar voorouders runden in Heers een boerderijtje, waarschijnlijk hetzelfde als dit van Middelheers.

Onze pa slachtte er, in 1971 op zijn 68ste, zijn laatste “verken” en dit was bestemd voor verre familie uit de Vlaanderens. Het slachten werd ook verfilmd door die kopers maar tot op heden is die film nog niet bij mij terecht.

Het groot huis op deze foto, achter de groep, is de winkel geweest – nu Graindourze – van Jeanneke Duchateau en Fred Budo, de voorloper van de latere Primi en nu Delhaize. De huizen op de verre achtergrond kan ik niet thuis brengen, wie helpt ?

Het boerderijtje, nu nog uitsluitend een mooi woonhuis, is nu bewoonde door Georges Eyben en Maria Swennen en hun twee kinderen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *