Rattenplaag in Heers 1954

“Zo trokken wij er op los”.
Op 20 april 1954, trokken Jean Olischlager en de toenmalige veldwachter Arnold Degraef er samen op uit in Heers voor een bijzondere missie: rattenjacht.
Jean professioneel rattenvanger, was klaar voor deze taak, geflankeerd door veldwachter Arnold Degraef, die de orde en veiligheid in het dorp handhaafde. De foto van deze dag toont een groep mensen in actie, maar helaas weten wij niet wie de andere personen op de foto zijn. De man met de hoed zou wellicht de toenmalige burgemeester kunnen zijn, maar dit is niet met zekerheid te zeggen.
Hoewel het niet duidelijk te zien is welk gif er precies gebruikt werd, geeft Iwan Olischlager aan dat het brood gedrenkt was in Brumoline, een veelgebruikt bestrijdingsmiddel in die tijd.

Oproep
Wie de andere personen op de foto’s herkent of meer weet over deze gebeurtenis, wordt vriendelijk verzocht contact op te nemen met georges@grootheers.be

Een Historisch Overzicht van de Bestrijding
In de jaren vijftig werd Heers geteisterd door een ernstige rattenplaag. De omvang van deze plaag was zodanig dat de lokale autoriteiten zich genoodzaakt zagen professionele hulp in te schakelen. Jean Olischlager, beter bekend als “noonk Sjeng” binnen zijn familie, een gerenommeerde rattenvanger uit Maastricht, werd ingeroepen om deze rattenplaag aan te pakken.

De Rattenvanger Jean Olischlager
Jean Olischlager was een man met een bijzondere aanpak en diepgaande kennis van het gedrag van ratten. Zijn methoden waren zowel innovatief als effectief. Op een foto uit die tijd is Olischlager te zien, omringd door stukjes brood – witte bolletjes die waren vermengd met gif en lokstof. Dit mengsel werd strategisch geplaatst om de knaagdieren aan te trekken en te vergiftigen.

Jean Olischlager, zoon van de oprichter. Dit document is als een aanbevelingsbrief. In de tekst die aan de linkerkant verschijnt, kunt u getuigenissen lezen van de effectiviteit van Jean Olischlager bij het elimineren van ratten
Jean Olischlager, de kleinzoon van de vorige, op een foto uit 1952 die in een Nederlands tijdschrift werd gepubliceerd
Jean Olischlager adverteerde in Het Belang van Limburg

Unieke Bestrijdingsmethoden
Olischlager’s methoden gingen verder dan simpel vergif. Hij had een unieke benadering ontwikkeld die gebruik maakte van de natuurlijke geslachtsdrift van de ratten om hen te bestrijden. Dit was gebaseerd op jarenlange observaties van rattenkolonies, soms bestaande uit meer dan 500 exemplaren, in afgesloten ruimten. Een van zijn belangrijkste ontdekkingen was een speciaal gif, genaamd Brumoline, dat hormonen bevatte die de geslachtsdrift van ratten stimuleerden tot het punt dat het hun eigen ondergang werd.
Deze hormoon-gebaseerde aanpak werd voor het eerst getest in de buitenwijken van Parijs, met veelbelovende resultaten. Brumoline werd niet alleen met brood gebruikt, maar Olischlager experimenteerde ook met andere dragers om het gif in verschillende omgevingen effectief te maken, zoals in slachthuizen waar de geur van bloed de ratten meer aantrok dan de hormonen.

Andere Bestrijdingsmethoden
Naast de hormoon-gebaseerde gifstoffen, werd ook een meer agressieve methode gebruikt. Deze methode maakte gebruik van ongebluste kalk, vermengd met mout, waar ratten dol op zijn. De consumptie van mout veroorzaakte bij de ratten een intense dorst. Wanneer de ratten vervolgens water dronken, veroorzaakte de ongebluste kalk een bruisende reactie in hun spijsverteringsstelsel, wat leidde tot fatale inwendige schade.

Met dank aan : Iwan Olischlager https://olischlagerbv.nl/
Foto’s Benny Porta en Iwan Olischlager
Fotobewerking: Henriette Plevoets
Hbvl: 18 april 1957


Georges Vanschoonwinkel juni 2024

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *