De schuttersgilde “ de edele handboge”

De schuttersgilde, de ”Edele Handboge”

De schuttersgilde, de ”Edele Handboge” werd opgericht te Heks ten jare 1777, na een smeekschrift van Winand Knapen aan Prins-Bisschop de Velbruck. Na een korte onderbreking werd de schutterij heringericht op 02.02.1892 in het lokaal van Nicolas Renson (Molenstraat). In 1893 werden de statuten gewijzigd en behield de gilde de naam “Kamer van Sint-Sebastiaan” . Ze bezat een koning, een vaandel, een trommel, een schatkist en een koningsgewaad.
Omstreeks de oorlogsjaren 1914-18 was er een kleine activiteitsonderbreking, doch in mei 1921 trok men opnieuw van start met als proost E.H. Leo Van Winkel. Elk jaar was er een Koningsschieting op de eerste zondag van augustus. Telkenjare nam de gilde ook deel aan een tornooi met als onwaarschijnlijk hoogtepunt, dat heel Heks overhoop zette, de overwinning in 1935 toen Heks Kuringen, Zonhoven en Hasselt klopte en de overwinningsbeker uit het Hasseltse mee naar huis bracht
 

Beneden v.l.n.r.: Pluymers Felix, Langenaken Camiel, Fox Guillaume(Dorpsstr.), Bourguignon Gaston, Lowet Gilles, Hannosset Jean, Holans Jet, Fox Guillaume, Leunen Henri.
Boven v.l.n.r.: Dedrij Hubert, Lowet Jozef, Bourguignon Arm., Grommen Clement, Langenaken Raymond, Langenaken Édgard, Lesecque Alfons, Coemans André, Lowet Ernest, Fox Guillaume (Henestr.), Langenaken Oscar, Driesen Jozef (van Bommershoven).

 (Uit de dorpskalender Heers 1983, en uitgave van BGJG – Vechmaal) 


Georges Vanschoonwinkel maart 2013

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *