De garage van Henri Pâques

De garage van Henri Pâques.

Klik voor stamboom Paquê-BrôneDe afzonderlijk gebouwde garage, gelegen langs het huis nr 8 in de Overhemsestraat, zag er uit als een gewone garage met als vroegere bestemming het stallen van personenwagens. Sedert 15 april 2006 is de garage gesloopt. In haar vorige geschiedenis verborg deze garage veel vakmanschap. Na een opleiding van vier jaar bij garage Hanken in Borgloon voor het beroep van garagist, was de tijd aangebroken dat Henri Pâques, geboren op 27 november 1889, samen met zijn echtgenote Guillaumine Brône, zijn eigen zaak zou opstarten voor het onderhoud van auto’s en moto’s met daarbij een bijbehorende fietsenhandel. In die tijd waren er drie inwoners in Horpmaal die een personenwagen bezaten: boer Guillaume Smets, Jean Houbrechts en Henri Pâques. Wat een verschil met de huidige stand van zaken. De moto’s van Pâques kwamen van bij Gillette Luik, waarvoor Guillaumine de bestellingen in het Frans moest opstellen.

Tijdens een afwezigheid van Henri brachten Duitsers in W.O.II een bezoek aan de garage met de bedoeling één auto op te eisen. Henri bezat drie auto’s waarvan er twee in ombouw of in herstelling waren. Hij heeft de beoogde auto dan zo zwaar gesaboteerd dat de Duitsers bij hun tweede bezoek de auto hebben laten staan. Ik verniel nog liever zelf de auto, dacht en deed Henri, dan hem aan de Duitsers af te geven. Zo werkte hij op zijn manier en zonder veel woorden de bezetter tegen.

Ook in het parochiale leven stelde Henri zich graag ten dienste. Elke eerste vrijdag van de maand zorgde hij voor het vervoer van de pastoor om de communie aan huis te brengen bij zieken en bij mensen die niet meer goed te been waren, maar toch nog graag de communie ontvingen, een gewoonte die ingeburgerd was en nog steeds is bij onze bevolking. Moest Henri eens uitzonderlijk belet geven, dan werd dit vervoer overgenomen door Jean Houbrechts, die we gekend hebben als personeelslid van de toenmalige elektriciteitsverdeler Interelectra.


Op 16 februari 1948 sloeg echter het noodlot toe tijdens onderhoudswerken aan zijn eigen personenwagen, een Ford, waarmee hij dochter Julia was gaan afhalen in het pensionaat te Landen voor het Vastenavondverlof. De veer tussen de achterwielen moest in de ophanging vervangen worden. Deze veer is bij het verwijderen uit zijn houders gesprongen, tegen het hoofd van Henri terechtgekomen waardoor deze dodelijk werd verwond. Onwetend van dit dramatisch gebeuren kwam zijn echtgenote naar de garage om hem een nieuwe bestelling op de juistheid van de opgave te laten controleren, maar Henri antwoordde niet. Met de hulp van een paar toevallige voorbijgangers hebben ze Henri van onder de wagen weggehaald, maar alle hulp kwam te laat. Henri was ter plaatse overleden op achtenvijftigjarige leeftijd.
De personen die plaats hebben genomen in de auto bij bestuurder Henri zijn de heren van het kasteel te Heers, Michel en Ricardo Desmaisières.


Met dank aan de dame die ons informatie bezorgde, maar anoniem wenste te blijven.
Bron: Dorpskalender gezinsbond 2010- Michel Matheï / Arnold Dewelf


Vanschoonwinkel Georges mei 2012 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *