De dood van Theo Dedry

De dood van Theo Dedry

Gewestleider V.N.V – Gewest HEERS

Dit verhaal gebeurde tijdens Wereldoorlog II.

Hendrik , Lucien , Theo DEDRY werd geboren op 12 maart 1919 te Mechelen-Bovelingen en was gehuwd met Magda MORIA. Hij was de enige zoon van Nestorine MONFRERE en onderwijzer Lucien DEDRY, later hoofdonderwijzer te Klein-Gelmen. (zie ook ‘Ik dien’ onder Heers)

Het was een knap student die het diploma van architect behaalde. Met zijn vernuft , zijn initiatief en zijn ondernemingsgeest  richtte hij samen met DUSSART een bouwonderneming op. Deze firma voerde tijdens de Duitse bezetting vooral bouwopdrachten uit op het Duits vliegveld te Florennes.(Atlantikwal)

Doodsbrief Theo Dedry Als jongste gewestleider van het VNV maakte hij deel uit van de gouwraad van Limburg. Op 23 januari ontving hij het “Gouden Trouwkenteken”

Begin 1944 vertelde Theo DEDRY aan dokter Edgard NEVEN uit HEERS, dat hij het slachtoffer was geworden van een roofoverval. Deze laatste raadde hem aan om zich een vuurwapen aan te schaffen. Na enkele dagen bezorgde Edgard NEVEN een revolver van zijn schoonbroer aan Theo DEDRY. Het vuurwapen functioneerde echter niet goed., een grondig nazicht en eventuele herstellingen bleken noodzakelijk te zijn.

Theo DEDRY verwittigde zijn goede vriend Max CUYCKX hiervan omdat deze laatste een wapenmaker kende. Het tweetal maakte daarom een afspraak op zondag 6 februari 1944 in het café “De Klok” te St-TRUIDEN. Theo nam de tram naar St-Truiden met de geladen revolver in de zak van zijn dikke overjas. Nadat hij zijn vrienden in het café had begroet nam hij plaats aan een tafeltje.
Theo-dedrijPlots viel de geladen revolver op de grond en … een schot weerklonk. Een kogel doorboorde de dij en de lever van Theo. Hij werd ogenblikkelijk overgebracht naar de St-Annakliniek waar hij op woensdag 9 februari 1944 omstreeks 18.00 uur overleed.

Hiernaast ziet u het doodsprentje dat als aandenken van deze man werd gegeven bij zijn begrafenis op maandag 14 februari in de kerk van Klein-Gelmen.

Misschien nog enkele details aansluitend bij dit verhaal.

Nestorine MONFRERE, de moeder van Theo, kon het overlijden van haar zoon niet verwerken en overleed binnen de twee maanden namelijk op 5 april 1944.
Ook dokter Edgard NEVEN, waarvan sprake is in dit verhaal, werd  samen met zijn echtgenote Jenny WIJNANTS en zijn werkvrouw Josephine SMETS, op 21 augustus 1944 het slachtoffer van een bloedige aanslag van de Partizanen te Heers .


Jos SCHOEFS 26 november 2005

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *