Met de K.L.J. naar Italië

K.L.J. naar Italië.

Alvorens met de grote groep op reis te gaan omdat zo’n grote reis met zoveel jongeren bij de bevolking als erg gevaarlijk overkwam, maakte pastoor Vandersteegen in 1983 met zijn eigen VW-busje een proefreisje naar Rome met een beperkt aantal deelnemers.

De gelukkige proefkonijntjes waren (zie vlnr op de foto op het Sint-Pietersplein te Rome) Geert Vandersteegen (zoon van fotograaf Willy, neef van de pastoor), pastoor Gerard Vandersteegen, Christine Janssen, Annie Roosen, Zuster Germaine, Greta Janssen, Sabrina Kempeneers en Jeanne Palmers.

Het reisje heeft de aanwezigen wel heel wat bijgeleerd, want de pastoor had elke deelnemer een woordenlijst ter hand gesteld en iedereen moest daarmee zijn plan trekken om zelf het gewenste te vragen aan tafel, in hotel of in stad. Deze reis bracht ons eveneens langs Firenze en Venetië. Een overnachting hadden we in Bazel in Zwitserland. Van 9 tot 17 augustus 1985 is de K.L.J. met de pastoor naar Italië gereisd. Te begrijpen dat E. H. Vandersteegen op handen werd gedragen door de jeugd. leder deelnemer betaalde zijn eigen reis, maar voor de derde persoon uit eenzelfde gezin gaf hij speciale voorwaarden. Wat de verantwoordelijkheid van de pastoor verlichtte, was het meereizen van enkele ouders. Hierdoor werd de taak financieel enigszins verlicht en werd qua veiligheid een oogje meer in het zeil gehouden. Op vrijdag 9 augustus vertrok de autobus om zes uur aan de kerk. Een bezoek aan het zwarte woud was voorzien voor de eerste dag met overnachting in Triberg. Zaterdag 10 augustus werd halt gehouden bij een waterval, bij de Europabrug en de aankomst ter bestemming in St-Leonard. Daar hebben ze de eerste dagen doorgebracht met wandelingen, spelen en zwemmen.. Een Tiroleravond en een bezoek aan Venetië per boot stonden eveneens op hun programma. Op donderdag 15 augustus hebben ze in St.-Andra een plaatselijke processie kunnen bewonderen en later op de dag een zwemkampioenschap meegemaakt. Op vrijdag werden pak en zak weer opgenomen, ingepakt en met een halt in Brixen hebben zij op de thuisreis in hotel Ibis in Ulm in Duitsland overnacht. Na op zaterdag 17 augustus nog in Heidelberg en in Keulen halt te hebben gehouden, zijn ze met de autocar huiswaarts gekeerd om te 21 u20 in Klein-Gelmen hun bed weer op te zoeken.

Met dank aan Josef Fransis en aan Greta Janssen.

Bron: kalender gezinsbond 2012 -Arnold Dewelf


Georges Vanschoonwinkel december 2022

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *