Grafkelder familie de Borchgrave-d’Altena

Grafkelder familie de Borchgrave-d’Altena

Gelegen onder de St-Martinuskapel te Mechelen-Bovelingen.

Omstreeks 1868 liet de toenmalige kasteelheer te Bovelingen, Graaf Francois, Henri, Michel de Borchgrave d’Altena een klooster met school bouwen waar hij nadien ook zusters liet komen om te zorgen voor het onderwijs der dorpsmeisjes. Daarnaast liet hij eveneens op zijn kosten een kapel bouwen met eronder een crypte die moest dienen als begraafplaats voor zijn afgestorven familieleden.

Deze kapel toegewijd aan St-Martinus, en gebouwd in gotische stijl werd op 06/08/1872 plechtig ingezegend door de EH deken van Borgloon.
De bisschop van Luik, Monseigneur de Montpellier wou de kapel enkel maar laten inzegenen als de graaf ook buiten de kapel een grafkelder liet bouwen voor de overleden familieleden aan wie geen kerkelijke begrafenis kon toegestaan worden.
De kelder is volledig gemetst in baksteen en bestaat uit twee compartimenten van elk dertig nissen die per drie boven elkaar zijn geplaatst. De ingang bevindt zich aan de noord-oost zijde achter het altaar, doch buiten de kapel. Drie nissen bevinden zich buiten de kapel, rechts als men de grafkelder betreedt.

Graven-der-graven-

De gids Jos Schoefs Onmiddellijk na de inzegening werden de stoffelijke resten opgegraven van de familieleden die rond de oude kapel van Pepingen waren begraven en overgebracht naar de nieuwe grafkelder. Later op 02/10/1902 werd ook de bouwheer ter plaatse begraven..

Altene-wapenschild

Alhoewel de adellijke  familie het kasteel en dus ook het dorp omstreeks 1920 definitief verliet om zich in Brussel te gaan vestigen, komen sommigen  toch nog voor hun laatste tocht naar Mechelen terug. De laatste bijzetting gebeurde in 1996. Momenteel zijn er nog 30 plaatsen beschikbaar.

De grafkelder gaat open bij elke bijzetting en blijft dan gedurende enkele dagen open.
Voor de nieuwsgierigen een gelegenheid om een blik te komen werpen op de “graven van de Graven”

Op het frituurpleintje bij de kerk staat nu de oude grafsteen Borchgrave met deze tekst:
“ Graf van de zeer edele en illustere heren de Borchgrave, gesproten uit het geslacht van de graven van Altena”.
“De zeer edele en illustere heer Johannes-Baptista de Borchgrave, wereldlijke heer van Marlens, Ruckelingen, Pepingen en Bovelingen alias Schalchoven, die stierf op 22 maart 1684 en zijn zeer edele dame Catharina van Woelmont hebben deze steen hier geplaatst ter nagedachtenis van hun voorouders.”
De steen stond vroeger in de muur van het koor van de kerk.

Download doodsbrief Doodsbrief Comte François Henri de Borchgrave d'Altena


Jos Schoefs

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *