Monument Oud-strijders

Het monument van de Oud-strijders

In de buurt van de St-Martinuskapel te Mechelen, midden een driehoekig perceeltje, langs de Bovelingenstraat merkt men een monument dat werd opgericht ter nagedachtenis van de oud-strijders van beide wereldoorlogen.

monument-oudstrijders Mechelen Bovelingen


Oorspronkelijk was dit, na de eerste wereldoorlog geplaatst tegen de voorgevel van het oude gemeentehuis op het dorpsplein tegenover de huidige kerk. Bovenaan stond het verheven reliëfbeeld van de Franse republikeinse heldin “Marianne” die trouwens in alle Franse “ maries “staat uitgestald. De na de oorlog 1914-18 opgerichte oorlogs-monumenten kregen vooral in Wallonië – en dus ook in vele taalgrensgemeenten, dikwijls de Franse heldin Marianne als standbeeld, in plaats van de strijdende en gehelmde Belgische frontsoldaat. Ook in Mechelen was dit het geval. Maar hier werd de uitbeelding van de Franse republiek, ten onrechte, vereenzelvigd met de Franse “legercantinière” die het liedje “ La Madelon” vertolkte dat tijdens de eerste wereldoorlog door alle geallieerde soldaten succesvol werd overgenomen.

monument-oudstrijders Mechelen Bovelingen


Vandaar dat men in Mechelen sprak van “La MADELON” als men het over het oorlogsstandbeeld had.
Bij de afbraak van het oud gemeentehuis ( met school) werd het gedenkteken over gebracht naar zijn huidige site aan het kloosterpleintje. Alles werd herschikt.

Boven prijkt het oude “Madelon-beeld” met de namen van de gesneuvelden van 14-18, vervolgens de drie namen van de gesneuvelden van 1940-45 en verder de namen van de intussen overleden oud-strijders. Dan heeft men ook de mooie arduinen steen, met de prachtig uitgebeitelde gehelmde soldaat, uit Rukkelingen-Loon, hier ingemetseld.


Jos Schoefs 03 februari 2006

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *