Wielrenner A Vrancken

Wielrenner Alphonse Vrancken

De naam van deze jonge man klinkt u wellicht wel vertrouwelijk in de oren, maar u zult wellicht  niet weten wie hij Wielrenner Alphonse Vranckenwas alhoewel hij bij de families Vrancken in de stamboom thuishoort.

 Hij werd geboren in Mechelen-Bovelingen op 15/05/1886 als zoon van Joannis Vrancken en Lucie Wauters. Reeds op jonge leeftijd vond hij werk in de Luikse staalindustrie en moest dus voor een week ter plaatse blijven, waar hij woonde in de Rue des industries 37A in het centrum van SERAING.

Blijkbaar was hij verliefd geraakt op zijn buurmeisje in Mechelen, met name Anna Abeels,  maar aangezien hij enkel op zondag naar huis kwam en haar dan soms nog  niet zag, liet hij zich te Luik fotograferen met een koersfiets en stuurde deze foto naar haar in de hoop ze aldus te veroveren.

Waarom dit niet gelukt is, en dat ze later niet getrouwd zijn,  weten wij helaas ook niet. Nochtans hebben wij deze foto met, op de achterkant, een vurige liefdesbrief uit 1911 kunnen onderscheppen op een ruilbeurs van oude foto’s.

Van Alphonse weten wij wel dat hij op 15/11/1913 toch te Mechelen-Bovelingen in het huwelijk is getreden, maar wel met iemand anders. Ze noemde Knaepen Aldegonde, in Mechelen beter bekend als “orgelgonneke” omdat ze later een café openhield waar een straatorgel speelde.

vrancken-wielrenner-

Hoe Alphonse aan zijn einde kwam weten wij ook niet, maar hij stierf op 02 mei 1918, nauwelijks 32 jaar oud. Hij had met Aldegonde twee kinderen Lucia (1914-1934) en Anna (1915-1917) die geen opvolgers hadden. Zijn vrouw huwde dan in 1919 met Janssis Ludovicus . Zij werden de ouders van Lambert (1920) en Jan (1922) en de grootouders van Huberke en Clairette


Raar toeval misschien !  Ook Anna ABEELS (zijn eerste liefde) stierf enkele maanden later op 09/12/1918.
( Oorzaak : mislukte abortus).


 Jos SCHOEFS

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *