De klas van Meester Haesevoets

De klas van Meester Haesevoets 1958.

Meester Joseph Haesevoets werd op 27 december 1907 geboren in Opheers. Hij was het tweede kind in een gezin van vijf. Zijn ouders overleden erg vroeg en hij werd opgevoed door tante Marie Bex (poatje) die zich over de weeskinderen van haar overleden zus ontfermde. Hij behaalde zijn onderwijzersdiploma in Maasmechelen in 1928 en gaf aanvankelijk les in Luik. Toen meester Dubois in 1938 met pensioen ging, kwam Hasevoets naar Opheers waar hij tot 1968 les gaf. Hij overleed op 9 maart 1972.
Meester Hasevoets was een echte leraar die ons inwijdde in het kleinste gemeen veelvoud en de grootste gemene deler. Maar wat ons veel sterker bijblijft zijn de helden uit onze kindertijd, tot leven gewekt door de meester:
wie heeft er ooit het lied gehoord, het lied van boerke Naas
of Artevelde, de held en de roem van ons land.
Wie herinnert zich nog de jaarlijkse oefening van de windroos? De meester stond vooraan in de klas en dicteerde ons een tekening, centimeter per centimeter. Eindresultaat was een mooie windroos, maar slechts enkelen slaagden erin het proefwerk perfect af te werken!
Rechts vooraan in de klas stond een kast met allerlei geheimzinnige dingen zoals ingrediënten om inkt te maken. Dat deed de meester zelf en afhankelijk van zijn stemming was de inkt eerder bruin of paars dan blauw “Wetenschap werd concreet onderwezen”: iedereen op de bascule om de gewichten te leren. Meters en decameters werden met een ijzeren plooimeter op de speelplaats ingeoefend. De meester hield ook van bloemen, vooral van tulpen. Elk voorjaar toonde hij ons in zijn voortuintje hoe tulpen groeiden en zich ontwikkelden.
Hoogtepunt van het jaar was onze schoolreis. Mama’s en papa’s mochten mee om de bus vol te krijgen. In 1958, nu 50 jaar geleden, bezochten we de wereldexpo te Brussel: ook de eenvoudige buitenmensen van Opheers namen deel aan een voor die tijd internationaal gebeuren. Dankzij de Blauwe Vogel en de meester van Poatje.

de-klas-van-meester-Haesevoets-1958

Op de foto herkennen we v.l.n.r. op de
Eerste ri
j: Romain Bröne, René Vanrusselt, Gustaaf Robijns, Jean Jehoul, Aimé Vanoost, Lucien Boes.
Tweede rij: Ninette Moies, Monique Mélon, Marie-Paule Bleus, Maj Vandergeten, Raymonde Thewis, Germaine Boes, Tiny Smolders.
Derde rij: Paul Vandergeten, Lisette Gevers, Ria Boes, Fina Mélon, MarcelIa Rega, Willy Bronckaerts, meester Joseph Haesevoets.


Bron: Dorpskalender gezinsbond 2008 – Maj Vandergeeten


Vanschoonwinkel Georges Juni 2012

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *