Gouden bruiloft Gielen-Vanclee

Gouden bruiloft Gielen-Vanclee

Gouden bruiloft omstreeks 1966 van Antoine Gielen (geboren 18 april 1891 in Vliermaal – overleden 12 december 1981 in Rukkelingen-Loon) en Gertrude Vandeclee (geboren 17 augustus 1893 – overleden 8 april 1970 in Rukkelingen-Loon).

Rukkelingen hoeve GielenAntoine en Gertrude huwden omstreeks 1916. Zoals nogal eens gebruikelijk in die tijd, gingen zij op zoek naar een boerderij en vonden die begin jaren 1920 in Rukkelingen-Loon in de Bovelingenstraat en op de hoek van de St-Quirinusstraat (zie foto bijgevoegd). Zij kochten de hoeve van de familie Vandecan. Boven de inrijpoort op de Bovelingenstraat staat de bouwdatum 1790. De inkomdeur van het woonhuis is gelegen op de Sint-Quirinusstraat. De hoeve, enkel nog dienstig als woonhuis, is nu bewoond door de kleindochter Carine Gielen met haar gezin. Daar ook bedreven zij al die jaren de boerenstiel. Antoine was ook nog burgemeester, begin jaren 1930, toen ook de viering van de honderdjarige “Seulekesfin” plaats vond. Dit ambt van burgemeester kreeg hij voor één mandaat en werd als dusdanig opgevolgd door “Preumke”.

Een anekdote : zij verhuisden met 2 paarden, kar of wagen en drie koeien van Wintershoven naar Rukkelingen-Loon en aan de huidige garage “Remy”, op een paar honderd meter van de bestemming stierf één paard.

Het paar kreeg elf kinderen, 5 jongens en 6 meisjes. De eerste drie kinderen (de oudste Emile in 1917) werden nog in Wintershoven geboren en het vierde in Rukkelingen-Loon. Opmerkelijk is dat al deze kinderen zorgden voor nakomelingen. Wij telden ook 22 kleinkinderen. Zoon Eugène vertelde mij ook nog dat de geboorte van Maria, vierde kind en eerste geborene van het gezin in Rukkelingen-Loon, tevens de eerste bevalling was waarbij Liza “de wijze vrouw” Dessart hielp.

De kinderen en aangetrouwden :
Emile, 1917-2001 en gehuwd met Jeanne Mottar ( ook Mil Tapeet genoemd naar het gelijknamig doek, bekend bij het geliefd kaartspel – ik liet mij vertellen door zijn broer Eugène, dat hij op het gedacht kwam om de kaarten bij het “banque russe”-spel  op een doek te plakken) – kinderen Johnny en Noël.
Jean, 1918-2002, gehuwd met Maria Swennen – kinderen Marie-Jeanne, Gerda en Charly.
Germaine, 1920-1999, gehuwd met Gabriël Marioli – kinderen Tony en Anne.
Maria, geboren 1923, gehuwd met Henri Bas en Yvan Branders – kinderen Anne-Marie en Marc Branders.
Maurice, geboren 1924 en gehuwd met Paula Coune en dochter Bernadette.
Martha, geboren 1925 en gehuwd met Mathieu Lowette – kinderen Lieven, Marc en Dirk.
Gaby, geboren 1928, gehuwd met Lucien Pirlotte – zoon Johnny.
Eugène, geboren 1930, gehuwd met Monique Menten – dochters Carine en Véronique.
Paula, geboren 1932, gehuwd Romain Gielen – kinderen Rudy, Flory, Danny en Mariëlle.
Elvire, geboren 1933, gehuwd met Antoine Dessart met dochter Géneviève.
Valère, geboren 1937, gehuwd met Mady Gielen – kind Pascale.

Kinderen en zelfs aangetrouwden zijn beter bekend als bijvoorbeeld Eugène en Monique van “de boer”.

Op de foto van links naar rechts en van boven naar onder :
Lieve en Marc Lowette, Anne-Marie Bas, Emile en dochter Gaby Gielen, Maria Swennen, Sybille Machiels en Paula Coune.
Johnny Pirlotte, Gerda en Maurice Gielen.
Ernestine Nelissen, Jeanne Mottard, Valère (de jongste zoon, geboren 20 jaar na de oudste in 1937), Mady en Jean Gielen (’n dochter en ’n zoon), schoondochter Monique Menten en Fina Cuyx.
schoonzoon Lucien Pirlotte en Bernadette Gielen
de 2 dochters Germaine, Martha en Romain Gielen (Mènke de fakteur, ook ’n Gielen, doch schoonzoon).
schoonzoon Antoine Dessart, dochter Elvire Gielen, Gabriëlle Marioli, Marie-Jeanne Gielen, Dirk Lowette, Johnny, Antonia met Véronique op de arm, Eugène (Pelle) en Paula Gielen en Tony Marioli.
Eugène Groven, Landoaldus Vandeclee, Charly Gielen, Anne Marioli, Rudy Gielen, Marc Branders, Catharina Picart en Mieke Voets.
De jubilarissen Gertrude Vandeclee en Antoon Gielen, met voor zich Pascale Gielen, en verder nog de kleinkinderen Danny, Flory, Mariëlle en Carine Gielen

Dochter Elvire zorgde voor de namen op de foto en zoon Eugène voor een paar pittige details.


Paul Boes

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *