Grafsteen van Libert Frere en Catharina Lambié

Bij de oprichting van het openluchtmuseum Bokrijk in 1958 zijn een aantal 17de en 18de eeuwse grafstenen van Heers, Mettekoven en Vechmaal overgebracht naar Bokrijk na overeenkomst met de toenmalige gemeentebesturen en kerkfabrieken
Vanuit Vechmaal is er 1 hardstenen grafkruis in 1961 overgebracht en die staat nu op het kerkhof van het 11de eeuwse kerkje van Erpekom. (inventarisnummer B.60.305)

De zevenlobbige grafsteen draagt de volgende Franstalige inscriptie in romeins lettertype onder een IHS monogram met hart:


CY GISSENT LIBERT FRERE MORT

LE 7 8BRE 1748

ET CHATERINNE LAMBERT SON

EPOUSE MORT LE 26E JUIN 1744

REQUIESCANT IN PACE


Hier liggen Libert Frere overleden op 7 oktober 1748 en Chaterinne Lambert zijn echtgenote overleden op 26 juni 1744

Deze Libert Frere en zijn echtgenote Catharina Lambié zijn te terug te vinden in de parochieregisters van Vechmaal en Oreye. De familienaam van Catharina op de grafsteen is ‘Lambert’. Dit zou echter Lambie moeten zijn zoals aangetoond wordt door de parochieregisters.
Libert was waarschijnlijk afkomstig van Oreye maar woonde samen met zijn echtgenote in Vechmaal. Hij stierf in Oreye in het huis van zijn broer Sebastianus Frere (zoals vermeld wordt in de overlijdensakte in de parochieregisters van Oreye), maar werd naast zijn echtgenote op het kerkhof van Vechmaal begraven.
Catharina Lambié was 4 jaar eerder in 1744 overleden in Oreye zoals blijkt uit de parochieregisters. Ook zij werd begraven in Vechmaal. Zij was in Vechmaal geboren op 6 februari 1706 als dochter van Joannes Lambié (1658-1735) en Elisabeth Godfrins (1666-1749) en overleed dus reeds op 38-jarige leeftijd.
Libert Frere kwam waarschijnlijk in Vechmaal wonen na zijn huwelijk met Catharina Lambié. De huwelijksakte van 12 augustus 1731 in de parochieregisters van Vechmaal is dan ook de eerste vermelding van Libertus Frere in Vechmaal. Zij hadden geen gekende kinderen.

De doopakte van Catharina Lambié (parochieregisters Vechmaal)

An(n)o 1706
6 feb
Baptizata est Catharina filia Jo(ann)es Lambee et Elisabethe Godfrins leg(itimorum) coniugu(m) susceptor Lambertus Ghijsis susceptrix Maria Pirlot

Anno 1706, 6 februari is gedoopt Catharina, de dochter van Joannes Lambié en Elisabeth Godfrins, wettelijk gehuwden. De peter is Lambertus Ghijsis, de meter is Maria Pirlot.

De huwelijksakte van Libert Frere en Catharina Lambié (parochieregisters Vechmaal).

Anno 1731 die 12 Augusti matrimonio coniunxi Libertus Frere et Catharinam Lambe praemittendis praemissis, et presentibus Joanne(s) Frere, Nicolas Frere Joanna Egh etc.

Op 12 augustus 1731 zijn in het huwelijk getreden Libertus Frere en Catharina Lambié na de noodzakelijke (3) afkondigingen, en de getuigen waren Joanne(s) Frere, Nicolas Frere, Joanna Egh etc.

Onder de getuigen bevind zich Nicolas Frere (+1769), de broer van Libert Frere die later (in 1739) ook in Vechmaal in het huwelijk trad met zijn echtgenote Anna Germis (1710-1746). Mogelijk is de andere getuige Joannes Frere ook een broer van de bruidegom.

De overlijdensakte van Libert Frere in het parochieregisters van Oreye.

7a 8bris 1748 in domino obiit Lambertus Frere ex Flimal domi Sebastiani Frere fratrus sui omnibus Ecclesiae s(acra)mentis munitus et sepultus in cemeterio de Flimal. Requiescant in pace.

Op 7 oktober 1748 overleed Lambertus Frere van Vechmaal in het huis van zijn broer Sebastianus Frere. Alle sacramenten van de Kerk zijn hem toegediend en hijis begraven in het kerkhof van Vechmaal. Rust in vrede.

De overlijdensakte van Libert Frere in de parochieregisters van Vechmaal.

Vechmael
Anno 1748 die 7ma octobris obijt Libertus Frere in Oreij et die octava octobris sepultus est in coemiterio de Vechmael propre uxorem suam Catharinam Lambiee
Vechmaal

Anno 1748 op de 7de oktober overleed Libertus Frere in Oreye en op de achtste oktober is hij begraven op het kerkhof van Vechmaal naast zijn echtgenote Catharina Lambié.

De overlijdensakte van Catharina Lambié in de parochieregisters van Vechmaal.

Anno 1744 die 26 iunij obijt Catharina Lambie in Oreij omnibus suis praemunita S(acra)m(en)tis, et sepulta est in Vechmael

Anno 1744 op de 26 juni overleed Catharina Lambié in Oreye. Alle sacramenten zijn haar toegediend en zij is begraven in Vechmaal.

26 junij 1744 consuetis ecclesiae sacramentis praemunita obiit Catharina Lambert uxor Liberti Frere commorantis in Fijmal ubi die sequenti sepulta est R.I.P.

Op 26 juni 1744, na het toedienen van de gebruikelijke sacramenten van de Kerk, overleed Catharina Lambert echtgenote van Libert Frere, wonende te Vechmaal waar zij de volgende dag begraven is R.I.P.


Peter Vanbrabant juni 2024

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *