Wielerclub anno 1963

De gloriedagen van het wielrennen in Veulen herleven in onze herinneringen. Tijdens die periode flankeerden verschillende gepassioneerde wielrenners de wegen van ons dorp. Onder hen stak Roger Vandersmissen eruit als een ware kampioen, bekend om zijn frequente triomfen, zijn indrukwekkende uithoudingsvermogen en explosieve sprintvaardigheden. Ook Frans Spooren en Henri Dessart gaven het beste van zichzelf op het parcours. Gedurende een korte periode reed ook Remi Smolders mee in het peloton. De omliggende dorpen, zoals Heers, Mechelen, en Gelinden, waren regelmatig het toneel van opwindende wedstrijden, met Veulen zelf als gastheer voor drie evenementen per jaar.

Enkele jaren later laaide de passie opnieuw op, en ons dorp verwelkomde een nieuwe ster: Willy Boden, een uitmuntende sprinter. Op de foto van 1963 zien we de leden van het bestuur, met bovenaan, van links naar rechts: Jozef Vandersmissen, die werkzaam was in de suikerraffinaderij te Oreye; Michel Vanderveken, de eigenaar van het café “bij Bèr Bosch”, vernoemd naar zijn schoonvader Lambert Liebens en zijn schoonmoeder Johanna Bosch; Eduard Ubachs, eerst werkzaam op de kasteelhoeve te Veulen en later cafébaas te Gutschoven; Raymond Smolders, die enkele jaren op het kasteel werkte en bij zijn grootmoeder woonde; Florent Paque, een voormalige werknemer van Kepenne; Oscar Vandersmissen, werkzaam bij de wegeniswerken te Oreye; Firmin Swennen, landbouwer en echtgenoot van Alice Vanherck; Marcel Vanderleyden, koster-organist na Nossin, en werkzaam in de administratie; Jozef Matheï, werkzaam in de fabriek. Op de tweede rij zien we Antoine Reynaerts en Jean Cox, de postbode. Christine Liebens, echtgenote van Vanderveken en dochter van Lambert Liebens en Johanna Bosch, die met zijn autocar voor de koolmijnen reed en vroeger de lijn Sint-Truiden-Tongeren heeft gereden, geeft ons ook eer. Dit verklaart de naam van het café, “bij Bèr Bosch”. Ludo Knapen, zoon van coureur Clement voor W.O. II, en onderwijzer Ludo Robijns, gehuwd met de zus van de vorige Ludo, vertegenwoordigen eveneens de gemeenschap. Vader Jozef Robijns was een landbouwer, en ten slotte zien we Pierrot Dessart, vertegenwoordiger voor rolluiken en andere producten van dezelfde grondstof.

Aan  “Duivenlokaal” bij “Bèr Bosch”,.
Staande : Jozef Vandersmissen – Michel Vandernveken – Raymond Smolders – Florent Paque – Oscarr Vandersmissen – Firmin Swennen – Marcel Vanderleyden en Jozef Matheï.
Gehurkt : Antoine Reynaerts – Jean Cox – Christine Liebens – Ludo Knapen – Ludo Robijns – Jozef Robijns – Pierrot Dessart

 Met grote dank aan Alexander Valley voor het verstrekken van al deze waardevolle informatie.
Kalender gezinsbond 2014


Georges Vanschoonwinkel update februari 2024

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *