De voetbalploeg te Heks

De voetbalploeg in Heks

Vanaf 1926 is er sprake van een voetbalploeg in Heks. Niet in competitie, maar wel kleine tornooien en vriendenwedstrijden werden er gespeeld door de Zwaluwen (naam van de nieuwe ploeg). In 1935 werd opnieuw een ploeg opgericht met als voorzitter Marcel Lowet, secretaris en schatbewaarder Jozef Fox en terreinafgevaardigde Hendrik Vandersmissen. In 1937 werd Camiel Baldewijns voorzitter. De ploegkleuren wisselden nogal eens. In de onkosten kwam steun van het kasteel. De ploeg, aangesloten bij Katholiek Vlaams Sportverbond, dat in Zuid-Limburg erg populair was, speelde dan ook in de kleuren van het kasteel, blauw en rood. Voor een derby tegen Vechmaal werd sterspeler Raymond Martini per taxi in het internaat in Hasselt afgehaald. De derby eindigde op een 2-2 gelijkspel en er werd gespeeld op het plein van de Monnikenweide. Een paar jaren na de oorlog was het met deze ploeg ook weer afgelopen.
In de naoorlogse periode 1950-1954, nu een halve eeuw geleden, vierde de sport in Heks weer hoogtij bij de oprichting van een voetbalploeg door pastoor L. Robijns. De ploeg was aangesloten bij de Zuid-Limburgse Liefhebbersbond. De naam, die voor de club gekozen werd, volgde de traditie van een vroegere club te Heks en kreeg de naam “Zwaluwen Heks”. De spelers traden aan in de kleuren wit en rood : witte broek, rood-witte trui en kousen. De wedstrijden tegen vreemde ploegen werden betwist op de grote weide van het Monnikenhof, waar het plein werd uitgemeten door onderwijzer Raymond Langenaken (t). Het bestuur was samengesteld uit voorzitter Gustaaf Panqaerts (t), secretaris Jean Swerten, Marcel Lowet (t), Julien Moers (U), Louis Vanmanshoven (U), en Albert Vanthielen (U) proost en bezieler was pastoor Leopold Robijns (U).

van links naar rechts en van boven naar onder, de volgende ingezetenen van Heks en omliggende dorpen : Henri Bierwerts, Henri Moers, Willy Vanwijnendale, Gustaaf Lowet (t), Henri Nulens; Jos Nulens, Fernand Moers, Jozef Kindermans (t), Alfons Swerten (t), Hubert Swerten (t), Louis Lowet en ploegafgevaardigde Jean Swerten

 Uit de dorpskalender Heers 2003, en uitgave van BGJG РVechmaal 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *