Bovelingse Bietenkoning” T. FALLA

De Bovelingse bietenkoning Théophile Falla

Wij hadden het reeds op deze website over de bietenverwerking die in Mechelen gebeurde tussen de jaren 1870-1960. Een bietenfabriek die er gekomen was dank zij de graaf van het kasteel die veel invloed had in de politieke wereld , mede door het feit dat hij zelf volksvertegenwoordiger was. Het was tot nog toe ook de enigste nijverheid die onze gemeente ooit heeft gehad en die destijds ook een gewaardeerde werkgelegenheid was voor vele dorpsgenoten om in het najaar wat extra centjes bij te verdienen.
 Daarom is het ook héél raar dat we nergens ook maar één foto hebben kunnen terugvinden over die activiteit. Tot er plots een man opdook uit Casteau (buurt van Charleroi), die geregeld kwam neuzen op deze Website. Die man, Jean  FALLA,  had een deel van zijn jeugd doorgebracht in en om dit bietenfabriek, omdat hij de zoon was van de Chef Théophile FALLA, die samen met zijn broer Alfons ( de chimiste)  jarenlang alles in goede banen leidde. Wel Jean-Marie had nog enkele souvenirs, die hij ons graag ter beschikking stelde, en die wij maar al te graag verder aan u doorspelen.

Beeld van de fabriek genomen van de achterkant, voorbij de kanalen. (1900) Opvallend is de hoge schouw. Ook zijn er verbouwingswerken (uitbreiding) bezig. Uiterst rechts staat het huis van de familie Renson en uiterst links deze van Meyrs. Merk ook op hoe de kanalen waren gemaakt. Vooraan is men zich blijkbaar gereed aan het maken voor een kruiwagenkoers.

 

Geeft ons een beeld van de bedrijvigheid op de buitenkoer van de fabriek met een wir-war van aankomende en weggaande karren. De boeren hadden toen nog meerdere paarden om hun gespan te trekken Hier is zelfs een boer die zijn wagen liet trekken door koeien. De kanalen zijn ook al goed gevuld met bieten en er staan ook enkele wagons die via een tram werden aangebracht vanaf de steenweg in Klein-Gelmen.

 

Deze foto uit 1931 werd genomen aan de voorgevel van de fabriek waarschijnlijk reeds na de campagne.
Vlnr:: onbekend. Jef CLAESEN ( ‘t  mécanicienke), Henri CLAES (contremaître), een inspecteur uit Wanze, Hubert SCHEEPERS (vader van Fernand, Elisa, Victorine en Paula), Alfons Falla (chemiste) en Théophile Falla (chef).
Voor hen op het bankje zit Jean-Marie met zijn broertjes.

 

Familie foto met Théophile FALLA (tweede van links ) tussen zijn zuster Alexa en zijn nicht Henriette LAHEAU, verder zijn vrouw Alice LATOUR met Jean-Marie, en broer Alfons FALLA.

Met dank aan Jean-Marie Falla voor de prachtige en unieke foto’s.


Jos Schoefs

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *