De Oud-strijders van M-B

De oudstrijders van Mechelen Bovelingen

Ook onze gemeente heeft zijn tol moeten betalen in deze oorlogen. Van de vele soldaten, die in 1914 zich naar het front achter de IJzer terugtrokken, zijn er twee niet weergekeerd. Frans Florquin en Paul Libioulle sneuvelden en zijn begraven ergens in de vlakte achter de IJzer. Dat zij voor altijd in de harten van de Mechelaren zijn gebleven, kan men zien op een muurschildering, achteraan in de parochiekerk, waar hun beeltenis temidden van het oorlogsgeweld vereeuwigd werd. Aan het gemeentehuis werd, in 1922, een gedenksteen aangebracht, waarop de namen van de dorpsgenoten worden vermeld, die ons land hielpen verdedigen tegen de Duitse invaller. Het vrouwenbeeld en de steen werd door de oud-strijders zelf aangekocht en afgehaald in Brussel.

Ook in 1940 zijn drie jongens niet teruggekeerd : Jean Vrancken, Jozef Delief en Fernand Abeels werden slachtoffer van de Duitse bombardementen. Dat de dorpsgenoten hun koene strijders waardeerden blijkt ook uit de hun voorbehouden plaats op het gemeentelijk kerkhof.

Bij afbraak van het gemeentehuis in 1973 werd het monument verplaatst en heropgebouwd in het parkje aan de Bovelingenstraat, tegenover de Sint-Martinuskapel. De namen van de oud-strijders van ons dorp in W.O. II werden op de plaat toegevoegd. Elk jaar, ter gelegenheid van fakkeltocht, heeft aan deze gedenksteen een plechtige herdenking plaats ter ere van de slachtoffers van beide oorlogen.                                 
Uit de geschiedenis van Mechelen-Bovelingen door Jos Schoefs – 1984

4 reactie op “De Oud-strijders van M-B”
    1. Het monument waarvan sprake in dit artikel staat op de splitsing Bovelingenstraat/Kloosterstraat in Mechelen-Bovelingen.
      Fernand is gerepatrieerd en herbegraven op het gemeentelijk kerkhof Bien Communaux in Seraing, graf nr. 1370

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *