Communicanten 1956

Communicanten 1956

Een mooie herinneringsprent van vijftig jaar geleden – we schreven immers 1956 – met niet minder dan dertien plechtige communicanten. Het waren andere tijden, andere gewoonten. Met onze goede pastoor Bernard Keunen aan het hoofd van de parochie, een echte vaderfiguur voor zijn mensen, vol begrip en steun voor de jeugd (hij ging met ons mee op kamp), een hart van goud, die afstand wist te nemen en te doen van het geld, meermaals ten voordele van zijn behoeftige parochianen, wat nu helemaal anders ligt. Kortom, het waren gouden tijden.
De eerste zondag van de maand mei was voor pastoor, parochie en betrokken families een ware hoogdag. Die dag werden beloften gedaan van trouw aan kerk en geloof. En de communicanten meenden het voorzeker ook. Maar sindsdien? Hebben misschien velen hun woord gehouden, maar sommigen zijn, gefrustreerd, de weg naar de kerk kwijtgeraakt, anderen hebben, ontgoocheld, bewust de rug gekeerd naar het instituut en de bedienaars van de nochtans waardevolle, maar, spijtig genoeg, zelfgenoegzaam en eigenzinnig gepropageerde boodschap van Christus, en één heeft het tijdelijke reeds verwisseld met de eeuwige velden.

V.l.n.r.en van boven naar onder kunnen we onderscheiden:
Pastoor Bernard Keunen;
De jongens:Theo Etienne, Ghislain Follong, Yvon Van Thielen, Maurice Deneuker, Egon Duchäteau; Gerard Van Thielen, Ivo Clenjans, Johnny Etienne, Joseph Nossin;
De meisjes: Elly Grommen, Vera Olieslagers, Anny Holans, Josette Vanlangenacker en, tussenin, Gerda Dieu, die, als engel, de feestelingen naar het altaar begeleidde voor de “plechtige” uitreiking van de communie en hen op dezelfde manier weer naar hun plaatsen bracht.

Bron: Dorpskalender gezinsbond 2006 – Arnold Dewelf


Vanschoonwinkel Georges maart 2020

 

Een reactie op “Communicanten 1956”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *