Huishoudschool

De huishoudschool

Hoe is de benaming van dat soort scholen uit die tijd. Er zijn veel foto ’s in omloop, waar één van de kinderen in het midden op de foto en vooraan een bordje (gewoonlijk een lei uit die tijd) droegen met de vermelding “soepschool”. Na afloop van gewone schoolleergangen tot 12 jaar, werd er nog verder naar school gegaan en werden vooral praktische lessen gevolgd, voor de meisjes brei- en naailessen, huishouden beredderen, voor de jongens land- en tuinbouwlessen (zie elders het schrijfboek van Gus Follon – omstreeks 1908, schrijfboek in brief- en lesvorm).

Bij deze een prachtige foto van dit zestal mooie meisjes in hun klas – het moet toch toegegeven worden, dat het stuk voor stuk mooie 13-jarigen waren. Op het bord wordt een gedetailleerde kostprijs berekend van en tijdsduur opgegeven voor een “bonensoep”.
Bedrag per maaltijd, per portie en per persoon en voor al de ingrediënten (water, bonen, aardappelen, zout, maïzena enz.
Bemerk de soepketel op de kachel. Evenals de kuipen op hun onderstel : werden hierin de groenten gewassen en bereid en ook de afwas gedaan ? Let ook op de speciale steun onder de kuipen, een T-vormig stel op 3 poten, veelvuldig gezien uit deze periode. En tenslotte het schoon volk op deze foto – aanvullen en verbeteren als het kan

Van links naar rechts
1. Auguste Radoul of Bertha Budo – 2. Françoise Dessart °1899 – 3. Jetje (Henriëtte) Schalenbourg ° 1899 tante van Camille – 4. Marie Vandepoel °1897 werd later Luikse – 5. de legendarische dorpsfiguur Stien (Kabows) Eyben °1898 – 6. Henrica Bex (?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *